In 2014, Children’s Hospitals & Clinics of Minnesota developed the first-of-its-kind Pediatric Pain, Palliative and Integrative Medicine Clinic. From the moment of arrival, signaled by the entryway gong, to images of Minnesota flowers, plants & landscapes, the sound in the clinic is that of a natural environment: wind, water and bird calls. With the vision and leadership of Dr. Stefan Friedrichsdorf MD, this 10,000-square-foot clinic exclusively helps young patients using state of the art and age-old treatments. From massage and biofeedback rooms, to the Multi-Sensory Environment  (Snoezelen® Room), the focus is entirely on the creating a non-clinical environment for the patient and family.

Waiting rooms, treatment rooms, reception and consultation rooms for large family groups and a conference / break room with flexible furnishings round out the clinic. With the exception of the Multi-Sensory Environment Room*, Atmosphere Commercial Interiors provided all furnishings, space planning, installation and project management logistics. In the office space, Atmosphere provided staff workstations for 16 resident workers, open office touchdown/benching for additional non-resident staff, with adjacent soft seating and collaboration spaces.

* The Multi-Sensory Environment or Snoezelen® Certified Sensory Room is a dedicated environment designed to block out noise, control space, temperature, and lighting. It is an artificially created venue that brings together multi-sensory equipment in one place to stimulate the senses through Controlled Sensory Input (CSI). Developed in the Netherlands in the 1970s, it is designed to promote relaxation in a non-verbal environment through stimulation of the senses, relieving stress, anxiety and pain. These environments have been shown to help with palliative care, pre- and post-surgical care, PTSD, autism, brain injury, developmental disabilities, mental illness, and promote overall wellness.

Location: Minneapolis, MN

Photographer: Andrea Rugg Photography

Artwork/photographyCraig Blacklock

Architect: U+B Architects

Date Completed: 06/01/2014

Square Footage: 10,000

Pin It on Pinterest